REFERENCE
SPORÁKOVÁ „KLASIKA“ VE SVĚŽÍM DESIGNU
Zobrazit podrobnosti zakázky
Kachlový sporák z ručně vyráběných kachlů má klasický tvar, v kobce jednu troubu a speciálním přáním zde byl tzv. „uhlák“, který zajíždí na kolečkách do soklu kobky. Není v něm ale samozřejmě uhlí (uhlí se v dnešních kamnech, sporácích a krbech nespaluje!), nýbrž dřevo. Celé kování, tedy plotna s rámem, přikládací dvířka, uhlák i trouba jsou také ruční kovářskou prací. Celý design je svěže jednoduchý, ručně polévané glazury jsou v odstínech staromodrá a slonová kost. Sporák má moderní bezroštové UmweltPlus ohniště, o čemž svědčí i fakt, že pod plotnou nejsou žádná popelníková dvířka. Napojen je na externí přívod vzduchu, který se v ohništi předehřívá průchodem přes speciální litinové trysky naší výroby. A to je celé. Funguje krásně, dělá radost a v zabydleném domově mu to sluší, co říkáte?
Kachlový sporák je „vařidlo“. A taky trochu topidlo. A proč „taky trochu“? Sporák přeci umí zatopit opravdu pořádně?! A díky plotně i hodně rychle, což je jeden z důvodů, proč si ho tolik pochvalují třeba chalupáři, kteří se vždy po týdnu stráveném ve městě vracejí do svých studených chalup. Mají-li tam (kachlový) sporák, mají tam i rychlé teplo. Ten úvodní akcent zdůrazňující, že si sporák pořizujeme hlavně na vaření, je ale na místě. Topit sporákem totiž není moc pohodlné. Malé ohniště znamená časté přikládání, a topit doma non-stop je mírně řečeno nerozumné. A rychlé a vydatné teplo z plotny zase v dnešních těsných domech vrací do hry otázku „kam s ním“? Na topení jsou prostě kamna! Ale zkuste si něco uvařit na kamnech? Co se vaření a pečení týče, tam je sporák zase nepřekonatelný. Vaří rychle, levně a jídlo chutná úplně jinak. Kdo to nezažil, neuvěří.
Designe a technika: Libor Soukup
Kachle + stavba: Zámecká kamnářská manufaktura

